Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ)

Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή περιγράφεται μία ομάδα διαταραχών που χαρακτηρίζονται από καθυστερήσεις στην ανάπτυξη βασικών ικανοτήτων όπως η επικοινωνία και η κοινωνικοποίηση.
Οι διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές είναι οι εξής:
- Αυτισμός
- Σύνδρομο Asperger
- Σύνδρομο Rett
- Αποδιοργανωτική διαταραχή της παιδικής ηλικίας
- Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς
Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά;
- Επικοινωνιακές δυσκολίες: απουσία ή καθυστέρηση λόγου και έκφρασης, απουσία βλεμματικής επαφής ή σκόπιμης συμπεριφοράς, χρήση επαναλαμβανόμενου και μη επικοινωνιακού λόγου, δυσκολία στην κατανόηση εντολών, ηχολαλία, κ.α.
- Δυσκολία στην κοινωνικοποίηση: δυσκολία στην αναγνώριση και έκφραση συναισθήματος, δυσκολία στις κοινωνικές δεξιότητες, άκαμπτη σκέψη και ρουτίνα κ.α.
- Μη λειτουργικό παιχνίδι και χρήση αντικειμένων: απουσία συμβολικού παιχνιδιού, εμμονή με αντικείμενα και στερεοτυπίες
- Στερεοτυπικά επαναλαμβανόμενες κινήσεις του σώματος: πετάρισμα χεριών, κινήσεις του κορμού, ρυθμικό χτύπημα ποδιών κ.α.
- Αισθητηριακές δυσκολίες/ελλείματα: π.χ. δεν δέχεται σωματική επαφή, αντιδρά υπερβολικά σε διάφορους ήχους/θορύβους/έντονες μυρωδιές/διάφορες υφές κ.α
Πότε γίνεται διάγνωση;
Η διάγνωση γίνεται συνήθως κατά τη διάρκεια της νηπιακής ηλικίας όταν τα συμπτώματα και οι δυσκολίες είναι πιο εμφανείς και ξεκάθαρες.
Πώς αντιμετωπίζεται η Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή;
Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για την Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή ωστόσο υπάρχουν εξατομικευμένα θεραπευτικά προγράμματα από λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ψυχολόγο κ.α. που μπορούν παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση ενός παιδιού με ΔΑΔ. Το παιδί αξιολογείται στις δεξιότητες και τις αδυναμίες του και δομείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης που στόχο έχει στην ελάττωση των δυσκολιών και την ανάπτυξη των ικανοτήτων του παιδιού στο μέγιστο δυνατό επίπεδο.